İlk kez stadyum konseri verecek
İlk kez stadyum konseri verecek
Kızılcık Şerbeti'nin Nilay'ı
Kızılcık Şerbeti'nin Nilay'ı
Haluk Levent'ten şaşırtan 'Eurovision' açıklaması
Haluk Levent'ten şaşırtan 'Eurovision' açıklaması
Volkan Demirel boşanma iddialarıa yanıt verdi
Volkan Demirel boşanma iddialarıa yanıt verdi
123456789
İlk kez stadyum konseri verecek
İlk kez stadyum konseri verecek
Kızılcık Şerbeti'nin Nilay'ı
Kızılcık Şerbeti'nin Nilay'ı
Haluk Levent'ten şaşırtan 'Eurovision' açıklaması
Haluk Levent'ten şaşırtan 'Eurovision' açıklaması
Volkan Demirel boşanma iddialarıa yanıt verdi
Volkan Demirel boşanma iddialarıa yanıt verdi
123456789

Daria Dugina suikastı ve Putin'in Rasputin'i

ANKARA- Rus dünyasının, “Putin’in Rasputin’i” olarak tanınan Alexandr Dugin'in, 29 yaşındaki kızı Daria Dugina, 20 Ağustos'ta Moskova yakınlarında bir arabaya yerleştirilen bombanın patlatılması sonucu öldürüldü. “Putin'in beyni” olarak da bilinen Dugin’in kızı ile birlikte arabada olması gerekiyordu. Fakat Alexandr Dugin son anda arabaya binmekten vazgeçti. 

Daria Dugina, babasının kurduğu Uluslararası Avrasya Hareketi ile bağlantılı Kremlin tarafından finanse edildiği düşünülen Russia Today ve Tsagrad Gazetesi’nde Daria Platanova takma adı altında yazılar yazan bir muhabirdi. 

Rus yanlısı Donetsk Halk Cumhuriyeti lideri Denis Pushilin, Daria Dugina hakkında, “Alexandr Dugin’i öldürmek isteyen Ukrayna rejimi teröristleri, Daria’nın aracını havaya uçurdu. Daria’nın aziz hatırası unutulmayacak” diyerek asıl hedefin Alexandr Dugin olduğunu açıklamış oldu.

"ABD'de her türlü istikrarsızlığı kışkırtmak önemlidir. ABD'nin içişlerinde jeopolitik düzensizlik yaratmak için her türlü ayrılıkçı, etnik, sosyal ve ırkçı çatışmalar, tüm muhalif hareketler aktif olarak desteklenmelidir. Aşırılıkçı, ırkçı ve mezhepçi gruplar desteklenerek Amerika’da istikrarsızlık sağlanmalıdır”. Bu sözler; Kremlin’in böl, parçala, yönet doktrininin fikir babası Alexsandr Dugin’e aittir.

Alexandr Dugin, 1980'lerde kendini anti-komünist olarak tanımlayan bir muhalifti. Aşırı muhafazakâr Pamyat Hareketine katıldı ve daha sonra 2001'de kendi grubunu Avrasya Partisi'ni kurdu.

Alexandr Dugin, 29 Nisan 2015 tarihinde College Station'da, "Amerikan Liberalizminin Yok Edilmesi Gerekliliği” konulu, başını belaya sokacak olan ünlü konuşmasını yaptı. ABD’de, Dugin’in yapmış olduğu konuşma başlangıçta çok yankı bulmadı. Skype üzerinden bağlanarak yaptığı konuşmada, salonda sadece 16 kişi vardı.

Fakat aradan henüz iki yıl geçmeden 2017’de Teksas Üniversitesi'nde yaptığı konuşmaya ilgi çok yüksekti. Dinleyicilere, Rus geleneksel değerlerinin Amerikan liberalizminin tehdidi altında olduğunu belirterek, ABD'ye karşı koymak için Rus ordusunun nükleer ve kitlesel silah fikrinden söz etti. Bu sözler onu, ABD’nin ve Avrupa’nın hedef tahtasına yerleştirdi.

Tanrının yeryüzündeki eli...

Dugin’in Rus jeopolitiğine yüklediği imparatorluk ve tanrının yeryüzündeki eli anlayışı, Çarlık Rusya’sına özlemi Kafkaslarda ve Avrupa’da tedirginlik yaratıyor.

Sovyetler Birliği'in eski lideri Mikhail Gorbaçov'a karşı darbe denemesinin üzerinden 31 yıl geçti. 20 Ağustos 1991 yılında ne olmuştu? Daria Dugina suikastı tarihi tesadüf olabilir mi? Gorbaçov’un, Perestroyka politikası yerini Dugin’in yayılmacı fikirlerine mi bırakıyor…

Uluslararası etki yaratacak hiçbir şeyin tesadüf olmadığı, eğer bir şey öyle oldu ise öyle olması gerektiği için öyle olmuştur fikri önemlidir. Bu yüzden 20 Ağustos 1991 tarihine gidelim.

Gorbaçov, ekonomiyi yeniden yapılandırmak ve rejimi liberalleştirmek için perestroyka-glasnost açılımlarını gerçekleştirmek istiyordu. 

Gorbaçov bu açılımı ile Sovyetler Birliği'nin tarihi, siyasi, ekonomik ve sosyal yapısı hakkında eleştiriye olanak sağladı.

Bu liberalleşme havası içinde, 18 Ağustos 1991’de Gorbaçov, KGB ajanları ve birkaç general tarafından Kırım'da ev hapsine alındı. Gorbaçov için sonun başlangıcı yaklaşmıştı.

Kissinger, “Amerika’nın düşmanı olmak tehlikeli olabilir, ama dostu olmak ölümcüldür” der; Gorbaçov’un politikaları Amerika ve Avrupa birliği ülkeleri açısından takdir edilmişti. Bu özgürlük ortamı, ekonomik ve siyasi sorunlarla baş başa kalmış olan Gorbaçov’un sonunu getirdi. 

Kissinger’in dediği gibi Gorbaçov’un politikaları onu ölüme götüren bir dostluktu. 

SSCB'ye bağlı ülkelerin liderleri, 20 Ağustos'ta koltuğu Boris Yeltsin'e verdi. Kısa bir süre sonra Aralık 1991'de, Sovyetler Birliği dağıldı.

Sovyetler Birliği’nin son Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov’dur. Yakınlaşma ve küçülme politikaları onu ve Sovyetler Birliği'nin dağılmasını engelleyememiştir. Uluslararası ilişkilerde hiçbir şey tesadüf değildir, öyle olması istendiği için olmuştur. Daria Dugina’ya yapılan suikastın tarihi Putin’in Rasputin’ine bir mesaj niteliğindedir. Avrupa’nın fay hatları çok kırılgandır. 

Kissinger, “Amerika’nın düşmanı olmak tehlikeli olabilir, ama dostu olmak ölümcüldür” sözü ile Ukrayna’nın içine düştüğü durumu özetlemiştir.

Rasputin, Çarlık Rusya'sını savaşa sokarak koskoca Çarlık Rusya'sının dağılmasına neden oldu.

Gorbaçov'un liberal politikaları SSCB'nin dağılmasının önüne geçemedi.

Dugin, tarihten ders almalı ve SSCB'yi yeniden kurma fikrinden vazgeçmelidir. 20 Ağustos'ta düzenlenen suikast SSCB yıkıldığı gün yapılmıştır.

Dugin’in, Rus jeopolitiğine yüklediği imparatorluk ve tanrının yeryüzündeki eli anlayışı, SSCB özlemi Rasputin'in Çarlık Rusya'sı ile aynıdır. Dugin'e verilen mesaj açık olarak verilmiştir.

Tarih sosyal bilimlerin laboratuvarıdır.